Op Docters advies rendeert uw geld beter

Europese beurzen in de plus

24/05/2016 MSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse AEX-index stond dinsdag stevig in de plus. Ook de andere Europese beurzen toonden een hoger beeld. Beleggers verwerkten een stroom aan macro-economische data uit Duitsland, waarbij een tegenvallend vertrouwenscijfer van Duitse beleggers in de grootste economie van Europa opzij werd geschoven.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,2 procent hoger op 437,79 punten. De MidKap ging 0,4 procent naar boven tot 654,41 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs waren plussen te zien tot 1,4 procent.

Veevoedersbedrijf ForFarmers ging bij zijn beursdebuut flink omhoog. De onderneming bood geen nieuwe effecten aan, maar maakte bestaande aandelen verhandelbaar op de beurs. Het aandeel stond tussentijds op 7,00 euro, hoger dan de maandag bekendgemaakte referentiekoers van 6,50 euro.

Unilever

ArcelorMittal was lijstaanvoerder in de hoofdindex met een plus van 3,3 procent, gevolgd door ING dat 2,4 procent steeg. Het financiële concern kreeg een adviesverhoging van analisten van Goldman Sachs. Aegon was de grootste daler met een min van 1,1 procent, het aandeel noteerde ex-dividend. Ook Altice (min 0,5 procent) ging naar beneden.

Unilever (plus 1,5 procent) zou volgens ingewijden een bod hebben gedaan op het Amerikaanse Vogue International, maker van onder meer haar- en verzorgingsproducten. Ook branchegenoten als Henkel en L'Oréal hebben naar verluidt interesse getoond.

Europa

Galapagos was bij de middelgrote fondsen een van de grootste dalers met een verlies van 1,5 procent, na een flinke koerswinst een dag eerder. Air France-KLM toonde met 1,7 procent echter de grootste min. OCI herstelde weer iets van de koersdreun van maandag en dikte 0,7 procent aan. Lijstaanvoerder in de MidKap was bodemonderzoeker Fugro, die bijna 3 procent meer waard werd.

Elders in Europa vielen de Zwitserse bedrijven Swatch en Richemont op met koersverliezen tot 1,3 procent. Volgens marktkenners waren deze dalingen te wijten aan tegenvallende cijfers over de Zwitserse export. In Frankfurt zakte chemieconcern Evonik 4,5 procent nadat aandeelhouder CVC aandelen Evonik op de markt heeft aangeboden tegen een korting.

Olie

SEB, het moederbedrijf van Moulinex, Krups en Tefal, schoot in Parijs bijna 10 procent omhoog. Beleggers reageerden positief op de overname van de Duitse fabrikant van keukengerei WMF.

De prijs van een vat Amerikaans olie zakte met 0,2 procent tot 47,98 dollar. Brent werd 0,4 procent goedkoper op 48,17 dollar per vat. De euro was 1,1181 dollar waard, tegen 1,1195 dollar bij het luiden van de slotbel in Europa op maandag.

Mooie winsten voor beurzen New York

16/05/2016 NEW YORK (AFN) - De beurzen in New York stonden maandag flink in de plus. De handel kreeg steun van de hogere olieprijzen en overnamenieuws. Apple stond in de schijnwerpers, omdat de steenrijke belegger Warren Buffett een belang heeft genomen in het technologieconcern.

De Dow-Jonesindex noteerde tegen het slot van de handel 1,2 procent hoger op 17.740 punten. De brede S&P 500 klom 1,1 procent tot 2069 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 1,5 procent tot 4785 punten.

De olieprijzen bereikten het hoogste niveau in zes maanden. Analisten van zakenbank Goldman Sachs schreven in een rapport dat de oliemarkt niet langer verzadigd is, wat de prijzen steunde. Een vat Amerikaanse olie steeg 3,5 procent tot 47,81 dollar. Brentolie werd 2,5 procent duurder op 49,01 dollar per vat.

Apple

Olieconcern ExxonMobil won 1 procent en Chevron klom 1,7 procent. Oliedienstverleners als Schlumberger, Halliburton en Baker Hughes boekten winsten tot 3,4 procent. Boorplatformverhuurder Transocean ging 3 procent vooruit.

Voorbeurs bleek dat Buffett via zijn investeringsbedrijf Berkshire Hathaway in maart bijna 10 miljoen aandelen Apple heeft gekocht. Het belang was eind maart iets meer dan 1 miljard dollar waard. Het aandeel Apple kreeg er ruim 4 procent aan waarde bij.

Euro

Aan het overnamefront werd bekend dat farmaceut Pfizer zo'n 5,2 miljard dollar neertelt voor branchegenoot Anacor Pharmaceuticals. Anacor sprong bijna 56 procent omhoog. Olie- en gasconcern Range Resources koopt voor 4,4 miljard dollar schaliegasproducent Memorial Resource Development (plus 3,6 procent).

Daarnaast heeft Gannett, eigenaar van onder meer USA Today, zijn ongevraagde overnamebod op het concurrerende krantenconcern Tribune Publishing verhoogd, naar 15 dollar per aandeel. Eerder werd 12,25 dollar per aandeel geboden voor de eigenaar van titels als Los Angeles Times en Chicago Tribune. Tribune koerste 23 procent hoger.

De euro was 1,1319 dollar waard, tegen 1,1333 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Rusland niet naar komende OPEC-vergadering

13/05/2016 OSKOU/WENEN (AFN/RTR/BLOOMBERG) - Rusland schuift waarschijnlijk niet aan bij de vergadering van oliekartel OPEC in Wenen op 2 juni. Dat liet de Russische energieminister Alexander Novak weten.

Rusland is geen lid van de OPEC, maar heeft wel overleg gevoerd met de OPEC-leden Saudi-Arabië, Qatar en Venezuela over een bevriezing van de olieproductie om zo de prijzen te ondersteunen. Vorige maand mislukte een top in Doha over een productiebevriezing. Volgens Novak blijft Rusland bereid om de onderhandelingen aan te gaan met het oliekartel als een dergelijk aanbod wordt gedaan.

De OPEC kwam vrijdag met zijn maandrapport over de oliemarkt naar buiten. De productie van de groep steeg vorige maand met ruim 188.000 vaten per dag tot 32,44 miljoen per dag. De verwachting voor de groei van de wereldwijde vraag naar olie bleef onveranderd, op 1,2 miljoen vaten per dag tot 94,18 miljoen vaten per dag.

Buffett: wij kopen juist nu bij

Buffett: wij kopen juist nu bij

01/03/2016 Warren Buffett, miljardair en voorman van investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway, laat zich niet afschrikken door de huidige markt. Tegenover Cnbc verklaart hij dat “er eigenlijk niet veel veranderd is de afgelopen vijf maanden”.

Lees meer ...

'Aandelencorrectie voorkwam bubbel'

29/02/2016 Jim Bullard, president van de Fed in St. Louis, zegt dat er ook iets positiefs uit de recente aandelencorrectie te halen valt; het heeft een bubbel voorkomen. In een interview met Cnbc stelt hij dat het huidige prijsniveau van aandelen beter is.

“Als we op hetzelfde tempo waren doorgegaan, zou een bubbel gevormd zijn. Nu zitten we dichter bij ‘fair value’.”

In één keer
Bullard schrijft de recente onrust op de markten toe aan het feit dat beleggers in één keer alle vier de renteverhogingen voor 2016 leken in te prijzen. “Het leek alsof de verhoging in december 125 basispunten was in plaats van 25.”

“De markten hebben het idee dat als de Fed eenmaal aan de gang gaat, er geen stoppen meer aan is. Als een trein die het station verlaat. Ik maak me daar zorgen over, dat we de indruk hebben gegeven dat we op een rijdende trein zitten, terwijl dat niet onze bedoeling was.”

Geen recessie
Bullard voegt daar verder aan toe dat hij niet bang is voor een recessie in de wereld, ondanks de voorspelling van Citigroup dat de kans op een mondiale neergang toeneemt.

“Ik denk niet dat die kans echt groot is. We bevinden ons wel in een lagere trendgroei. De G7-landen groeien niet erg hard, en ook China vertraagt, dus de groei is simpelweg niet zo sterk als hij was.”

Brexit "zal shock veroorzaken voor wereldeconomie", zegt G20

25/02/2016 Wanneer het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zou verlaten, de Brexit, staat de wereldeconomie een shock te wachten. Deze waarschuwing deden de ministers van Financiën van de groep G20 aan het slot van hun tweedaagse conferentie in de Chinese havenstad Shanghai, zo meldde de BBC.

De Britse minister George Osborne sprak van de Brexit als "een doodserieuze kwestie" op de conferentie. In de slotverklaring wordt het referendum dat de Britten over het EU-lidmaatschap op 23 juni houden als een van de bedreigingen van de wereldeconomie genoemd.

De G20 is een forum van de economisch sterkste landen dat de financiële toestand in de wereld bespreekt. De G20 bestaat uit negentien landen en de EU. De leden zijn goed voor meer dan driekwart van de wereldhandel en 85 procent van het 'bruto wereldproduct'.

Beurzen beginnen februari voorzichtig

01/02/2016 De Europese aandelenbeurzen zijn de nieuwe beursmaand februari voorzichtig begonnen. De graadmeters schommelden maandagochtend rond de slotstanden van vrijdag. Beleggers wachten de stroom aan bedrijfsresultaten af die deze week de markten overspoelt.

De AEX-index stond na ruim een halfuur handel nagenoeg vlak op 431,32 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 663,94 punten. De belangrijkste graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs daalden tot 0,5 procent.

Delta Lloyd was met een verlies van 1,3 procent de sterkste daler in de AEX. De verzekeraar laat zijn aandeelhouders op 16 maart beslissen over onder meer een claimemissie van maximaal 1 miljard euro. Het bedrijf maakte verder het vertrek bekend van bestuurder Onno Verstegen, zonder de reden te vermelden.

Unibail-Rodamco

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco behoorde met een min van 0,8 procent eveneens tot de sterkste verliezers onder de hoofdfondsen, na een adviesverlaging door analisten van UBS. Bovenaan de AEX stond kabelbedrijf Altice met een winst van 2,8 procent.

Bij de kleinere fondsen was Kiadis Pharma een van de uitblinkers. Het biotechnologiebedrijf liet weten dat het een investering van 1 miljoen euro heeft binnengehaald voor een geneesmiddel tegen leukemie dat het in ontwikkeling heeft. Het aandeel steeg 4 procent.

Euro

MidKapper Air France-KLM dikte 3 procent aan. Volgens de Franse zakenkrant La Tribune heeft de luchtvaartgroep het afgelopen jaar afgesloten met een operationele winst van meer dan 700 miljoen euro. Dit jaar wordt gerekend op een verdere winstgroei dankzij de fors lagere brandstofrekening, aldus het dagblad.

De Ierse branchegenoot Ryanair werd 2 procent meer waard na publicatie van de kwartaalcijfers. De prijsvechter heeft de winst afgelopen kwartaal ruimschoots verdubbeld, ondanks druk op de ticketprijzen als gevolg van de aanslagen in Parijs op 13 november.

De euro was 1,0857 dollar waard, tegen 1,0831 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 2,5 procent lager op 32,80 dollar. Brentolie werd 2,3 procent goedkoper op 35,15 dollar per vat.

Banken trekken wissel op Europese beurzen

28/01/2016 De Europese aandelenmarkten gingen donderdag met stevige verliezen de dag uit, vooral als gevolg van waardedalingen in de bankensector. In Amsterdam profiteerde zwaargewicht Shell van oplopende olieprijzen, maar die plus bood onvoldoende compensatie om de AEX in de plus te krijgen.

De graadmeter van de Amsterdamse beurs sloot 1 procent lager op 420,10 punten en de MidKap daalde 0,5 procent tot 652,03 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 1 en 2,4 procent.

Shell was met een winst van 2,2 procent een van de sterkste stijgers. Evenals woensdagavond zorgden berichten over een mogelijke bespreking van de olieproductie tussen OPEC en Rusland voor oplopende prijzen. Een vat Amerikaanse olie werd 2,3 procent duurder op 33,04 dollar en de prijs van Brentolie steeg met 2,4 procent per vat tot 33,91 dollar.

Stevige winsten

Ook elders in de grondstoffensector werden stevige winsten opgetekend. Zo won staalconcern ArcelorMittal 2,8 procent en steeg roestvrijstaalfabrikant Aperam in de MidKap 2,9 procent. De dienstverleners aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore ging aan kop in de MidKap met plussen van respectievelijk 7,7 en 3,5 procent.

Deutsche Bank (min 5,4 procent) leed in 2015 voor het eerst een verlies op jaarbasis sinds 2008 en zette met zijn resultaten de Europese bankensector onder druk. ING, dat evenveel gewicht in de AEX heeft als Shell, verloor 3,5 procent. Branchenoten als Barclays, Royal Bank of Scotland, BNP Paribas, Crédit Agricole en Commerzbank werden tussen 2 en 2,8 procent lager gezet.

Autofabrikanten

Ook luchtvaartmaatschappijen en autofabrikanten waren uit de gratie. Air France-KLM was met een verlies van 6,5 procent de hekkensluiter in de MidKap. Lufthansa werd in Frankfurt 5 procent minder waard en IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, daalde in Londen 4,9 procent. De verliezen voor BMW, Daimler, PSA Peugeot Citroën, Renault en Volkswagen liepen op tot 4,2 procent.

De euro werd verhandeld voor 1,0949 dollar in vergelijking met 1,8072 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag.

Recordomzet en winstspurt voor Facebook

27/01/2016 Facebook heeft in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar veel beter gepresteerd dan verwacht. De internetgigant zette een recordomzet in de boeken, aangejaagd door de verkoop van meer advertenties via video's, mobiele apparaten en foto- en videoapp Instagram. De winst nam daarbij fors toe.

De opbrengsten stegen het afgelopen kwartaal tot ruim 5,8 miljard dollar, tegen een marktverwachting van zo'n 5,4 miljard dollar. Zo'n 80 procent van de omzet kwam van mobiele apparaten. De winst explodeerde, van 701 miljoen dollar een jaar geleden tot 1,6 miljard dollar. Het is voor het eerst dat de onderneming onder de streep meer dan een miljard weet over te houden.

Volgens specialisten toont dat aan dat Facebook zijn populariteit goed en snel weet om te zetten in kapitaal. ,,Als je een adverteerder bent en de massa wilt bereiken heb je twee opties: Facebook of Google. En Facebook is daarbij het snelstgroeiende platform voor advertentie-uitgaven. Dat zal ook niet veranderen, omdat ze voor gebruikers steeds nieuwe kanalen openen'', aldus een analist.

Facebook telde bijna 1,6 miljard leden die minstens een keer per maand actief waren. Zo'n miljard mensen logden dagelijks in bij het sociale netwerk om hun status bij te werken of die van vrienden te bekijken, voornamelijk via smartphones of tablets. Oprichter en topman Mark Zuckerberg sprak van een geweldig jaar. Ook beleggers reageerden verheugd op de cijferpresentatie. Het aandeel steeg in de nabeurshandel in New York meer dan 6 procent.

Recordomzet en winstspurt voor Facebook

27/01/2016 Facebook heeft in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar veel beter gepresteerd dan verwacht. De internetgigant zette een recordomzet in de boeken, aangejaagd door de verkoop van meer advertenties via video's, mobiele apparaten en foto- en videoapp Instagram. De winst nam daarbij fors toe.

De opbrengsten stegen het afgelopen kwartaal tot ruim 5,8 miljard dollar, tegen een marktverwachting van zo'n 5,4 miljard dollar. Zo'n 80 procent van de omzet kwam van mobiele apparaten. De winst explodeerde, van 701 miljoen dollar een jaar geleden tot 1,6 miljard dollar. Het is voor het eerst dat de onderneming onder de streep meer dan een miljard weet over te houden.

Volgens specialisten toont dat aan dat Facebook zijn populariteit goed en snel weet om te zetten in kapitaal. ,,Als je een adverteerder bent en de massa wilt bereiken heb je twee opties: Facebook of Google. En Facebook is daarbij het snelstgroeiende platform voor advertentie-uitgaven. Dat zal ook niet veranderen, omdat ze voor gebruikers steeds nieuwe kanalen openen'', aldus een analist.

Facebook telde bijna 1,6 miljard leden die minstens een keer per maand actief waren. Zo'n miljard mensen logden dagelijks in bij het sociale netwerk om hun status bij te werken of die van vrienden te bekijken, voornamelijk via smartphones of tablets. Oprichter en topman Mark Zuckerberg sprak van een geweldig jaar. Ook beleggers reageerden verheugd op de cijferpresentatie. Het aandeel steeg in de nabeurshandel in New York meer dan 6 procent.