Op Docters advies rendeert uw geld beter

Theodoor Gilissen kwam deze week met hun nieuwste advieslijst Europese aandelen. Hoewel de lijst met aanbevelingen onveranderd blijft ten opzichte van de vorige, besteedt de bank ditmaal wat extra aandacht aan RWE en E.ON die beide deze week hun resultaten presenteren. Wij hebben voor u de top 3 van aandelen geselecteerd die volgens analisten van de bank de meeste opwaartse koerspotentie hebben.

RWE

RWE, de grootste leverancier van energie in Duitsland en de op twee na grootste in het Verenigd Koninkrijk, is in lijst van Theodoor Gilissen de absolute topper qua opwaarts potentieel. De bank ziet voor het bedrijf een opwaartse potentie van bijna 140 procent. Waar het aandeel momenteel zo’n 22 euro noteert, wordt een koersdoel van 51 euro gehanteerd.

‘De overname van het Nederlandse Essent, de investeringen in de exploitatie van olie en gas en investeringen in alternatieve energie in 2010 en 2011 waren ongelukkig getimed, omdat de Europese economie daarna begon te krimpen.’ Toch stipt de bank aan dat RWE zo’n 50 tot 60 procent van haar winst uitkeert in de vorm van dividend. Dat dividend is nu zo’n 6,91 procent.

Lees hier meer over de halfjaarcijfers van RWE.

E.ON

Ook voor E.ON verwacht Theodoor Gilissen dat de koers zal gaan stijgen. Het koersdoel staat op 19 euro, waar het aandeel momenteel rond de 12,18 euro staat. Wat een opwaartse potentie inhoudt van ruim 56 procent. E.ON is een van de grootste geïntegreerde energie- en gasmaatschappijen ter wereld. ‘Morningstar verwacht een dividend van 0,75 per aandeel. Dit ligt in lijn met de afgegeven verwachting van het management en de doelstelling om net als RWE ongeveer 50 tot 60 procent van haar winst uit te keren in de vorm van dividend.’ Het dividendrendement is momenteel volgens de bank zo’n 6,61 procent.

De bank verwacht voor de komende twee jaren moeizame marktomstandigheden als gevolg van de zwakte van de Europese economie en het sluiten van Duitse kernreactoren. ‘Maar de winstgevendheid van E.ON kan verbeteren door een herstel van de energieprijzen tegen 2016, een kostenbesparingsprogramma van 17 miljard euro en door de focus op alternatieve energie, Rusland en Afrika.’

BHP Billiton

Het aandeel dat op de derde plaats staat qua opwaartse potentie is BHP Billiton PLC, het grootste beursgenoteerde mijnbouwconglomeraat ter wereld. Het bedrijf produceert vooral olie, gas en nikkel, maar is ook producent van ijzererts, koper, kolen en mangaan.

‘BHP heeft grote belangen in Australië, dat in de nabijheid van aantrekkelijke Aziatische markten gelegen is. De geografisch gespreide klantenbasis geeft BHP de mogelijkheid om te profiteren van economische groei en gunstige marktontwikkelingen in verschillende werelddelen’, aldus de bank die voor het bedrijf een koersdoel hanteert van 2.665 pence (GBX), waar het aandeel nu rond de 1.971 staat. Een potentiële stijging dus van ruim 35 procent.

Relevante onderwerpen: belgië moet dieselprijs verhogen, wanneer stijgt de rente op uw spaarboekje?, fsma wil af van te complexe beleggingen, wat we nog niet wisten over het regeerakkoord - brugpensioen wordt afgeschaft, china mikt komende jaren op 7 procent groei, telenet heeft beste managers, belegger vlucht weg in anonimiteit, 'inflatie is onvermijdelijk', bel 20, ratings banken