Op Docters advies rendeert uw geld beter

De Europese aandelenmarkten gingen donderdag met stevige verliezen de dag uit, vooral als gevolg van waardedalingen in de bankensector. In Amsterdam profiteerde zwaargewicht Shell van oplopende olieprijzen, maar die plus bood onvoldoende compensatie om de AEX in de plus te krijgen.

De graadmeter van de Amsterdamse beurs sloot 1 procent lager op 420,10 punten en de MidKap daalde 0,5 procent tot 652,03 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 1 en 2,4 procent.

Shell was met een winst van 2,2 procent een van de sterkste stijgers. Evenals woensdagavond zorgden berichten over een mogelijke bespreking van de olieproductie tussen OPEC en Rusland voor oplopende prijzen. Een vat Amerikaanse olie werd 2,3 procent duurder op 33,04 dollar en de prijs van Brentolie steeg met 2,4 procent per vat tot 33,91 dollar.

Stevige winsten

Ook elders in de grondstoffensector werden stevige winsten opgetekend. Zo won staalconcern ArcelorMittal 2,8 procent en steeg roestvrijstaalfabrikant Aperam in de MidKap 2,9 procent. De dienstverleners aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore ging aan kop in de MidKap met plussen van respectievelijk 7,7 en 3,5 procent.

Deutsche Bank (min 5,4 procent) leed in 2015 voor het eerst een verlies op jaarbasis sinds 2008 en zette met zijn resultaten de Europese bankensector onder druk. ING, dat evenveel gewicht in de AEX heeft als Shell, verloor 3,5 procent. Branchenoten als Barclays, Royal Bank of Scotland, BNP Paribas, Crédit Agricole en Commerzbank werden tussen 2 en 2,8 procent lager gezet.

Autofabrikanten

Ook luchtvaartmaatschappijen en autofabrikanten waren uit de gratie. Air France-KLM was met een verlies van 6,5 procent de hekkensluiter in de MidKap. Lufthansa werd in Frankfurt 5 procent minder waard en IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, daalde in Londen 4,9 procent. De verliezen voor BMW, Daimler, PSA Peugeot Citroën, Renault en Volkswagen liepen op tot 4,2 procent.

De euro werd verhandeld voor 1,0949 dollar in vergelijking met 1,8072 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag.

Relevante onderwerpen: belgië moet dieselprijs verhogen, 3 favoriete europese aandelen met hoge groeipotentie, fsma wil af van te complexe beleggingen, wanneer stijgt de rente op uw spaarboekje?, wat we nog niet wisten over het regeerakkoord - brugpensioen wordt afgeschaft, china mikt komende jaren op 7 procent groei, telenet heeft beste managers, belegger vlucht weg in anonimiteit, 'inflatie is onvermijdelijk', ratings banken