Op Docters advies rendeert uw geld beter

Steeds meer Belgen verstoppen hun centen waar de fiscus ze niet ziet. Door de eurocrisis zoeken beleggers hun heil in spaarboekjes en bepaalde kapitalisatiefondsen. En net die effecten ontsnappen aan de aangifteplicht.

Nu we dagelijks worden overspoeld door griezelverhalen over de toekomst van de euro en er zich om de haverklap een slachtpartij voordoet op de beurzen, verbaast het wellicht niemand: spaarders zijn koortsachtig op zoek naar de typische financiële reddingssloepen in crisistijden.

Ondanks hun historisch lage rentevoeten blijven de spaarboekjes de populairste vluchtroute. Alleen al in de eerste drie maanden van het jaar stortten de Belgen 6 miljard euro op hun rekeningen. Maar tegelijk zoeken klanten hun heil in fondsen en beleggingsverzekeringen die ook onder de nieuwe fiscale wetgeving ontsnappen aan de aangifteplicht. Dat leert een rondvraag van De Tijd bij de belangrijkste financiële instellingen en beurshuizen van het land.

Fiscale regime
Het nieuwe fiscale regime dat de regering-Di Rupo op 1 januari invoerde, zet veel spaarders en beleggers ertoe aan nog eens grondig hun huiswerk te maken. En niet alleen omdat voor tal van producten de beurstaks en de roerende voorheffing werden opgetrokken naar 21 procent. De regering besloot ook de aangifteplicht voor opbrengsten gevoelig op te trekken vanaf het inkomstenjaar 2012.

In sommige gevallen kunnen beleggers ontsnappen aan die verplichting. Bijvoorbeeld door een extra taks van 4 procent te betalen op de roerende voorheffing op onder meer kasbons, termijnrekeningen en obligaties. Of door te investeren in producten waarvoor de aangifteplicht niet geldt. Dat is het geval voor alle intresten op spaarboekjes tot 1.830 euro. Ook voor verzekeringsproducten type tak21 (met rendementsgarantie) en tak23 die gekoppeld zijn aan een beleggingsfonds.

Ook voor kapitalisatiefondsen - beleggingsfondsen die geen dividend uitkeren - blijft de anonimiteit gegarandeerd. De enige uitzondering daarop zijn fondsen die minstens 40 procent in obligaties investeren en een Europees paspoort hebben.

Overstap
Wie in individuele aandelen belegt, moet in tegenstelling tot vroeger een hogere roerende voorheffing betalen op zijn dividend en verliest zijn anonimiteit. ‘Zo iemand zal nu gemakkelijker overstappen naar een kapitalisatiefonds’, legt Hugo Lasat uit, hoofd institutioneel vermogensbeheer bij het beurshuis Petercam. ‘De Belg kijkt uiteraard naar het financiële plaatje als hij investeert. Producten die in dit onzekere klimaat veel minder volatiel lijken zoals spaarboekjes of tak21-producten winnen daardoor aan marktaandeel’, meent Lasat. ‘Maar het fiscale argument is voor veel klanten minstens even doorslaggevend in hun keuze.’

Ook Peter Ampe, chief investment officer bij Société Générale Private Banking, ziet een groeiende interesse voor ‘anonieme’ fondsen bij zijn klanten. Toch kan je niet spreken van een heuse stormloop, nuanceert hij. ‘Door de aangepaste wetgeving verschuift een deel van de beleggingen. Maar het gaat om een verschuiving, niet om extra investeringen.’

Welke ‘anonieme beleggingen’ het meest in de smaak vallen, varieert van bank tot bank. ‘De tak21- en tak23-fondsen doen het goed. Vooral die met kapitaalbescherming’, luidt het bij KBC, traditioneel een sterke speler in dat segment. De bank zegt er wel in een adem bij dat de strengere fiscale wetgeving niet de enige reden is waarom haar klanten voor die effecten kiezen.

‘In het algemeen doen producten die zowel zekerheid bieden qua kapitaal als qua rendement het goed.’ Ook Bank Degroof signaleert een grotere interesse voor kapitalisatiefondsen. ‘Het is duidelijk dat bepaalde klanten op zoek gaan naar een manier om te vermijden dat ze extra taksen moeten betalen om hun anonimiteit veilig te stellen’, zegt een woordvoerder.

Noorwegen
Bij BNP Paribas Fortis en ING België is te horen dat beleggers risicoschuw blijven en obligatiefondsen verkiezen boven aandelenfondsen. ‘De succesvolste producten waren de fondsen die beleggen in Noorse kroon’, is te horen bij BNP Paribas Fortis. ‘Ze hebben een aantrekkelijk rendement en een laag risicoprofiel. Omdat die fondsen van het kapitalisatietype zijn zonder Europees paspoort zijn ze ook vrijgesteld van roerende voorheffing.’ Belfius, het vroegere Dexia Bank België, ziet geen grote veranderingen, maar merkt wel dat klanten in dit beursklimaat voorzichtiger zijn geworden.

De door ons gepolste financiële spelers gaven geen concrete cijfers. Het is daarom wachten op het kwartaalverslag van Beama, de koepelvereniging van Belgische fondsenbeheerders. De Europese sectorvereniging Efama gaf gisteren de fondsenbeleggingen over de eerste drie maanden van het jaar vrij voor 26 landen. Traditiegetrouw waren de Belgische cijfers nog niet binnen.

Relevante onderwerpen: belgië moet dieselprijs verhogen, 3 favoriete europese aandelen met hoge groeipotentie, wanneer stijgt de rente op uw spaarboekje?, fsma wil af van te complexe beleggingen, wat we nog niet wisten over het regeerakkoord - brugpensioen wordt afgeschaft, china mikt komende jaren op 7 procent groei, telenet heeft beste managers, 'inflatie is onvermijdelijk', bel 20, ratings banken