Op Docters advies rendeert uw geld beter

De Europese aandelenbeurzen zijn de nieuwe beursmaand februari voorzichtig begonnen. De graadmeters schommelden maandagochtend rond de slotstanden van vrijdag. Beleggers wachten de stroom aan bedrijfsresultaten af die deze week de markten overspoelt.

De AEX-index stond na ruim een halfuur handel nagenoeg vlak op 431,32 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 663,94 punten. De belangrijkste graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs daalden tot 0,5 procent.

Delta Lloyd was met een verlies van 1,3 procent de sterkste daler in de AEX. De verzekeraar laat zijn aandeelhouders op 16 maart beslissen over onder meer een claimemissie van maximaal 1 miljard euro. Het bedrijf maakte verder het vertrek bekend van bestuurder Onno Verstegen, zonder de reden te vermelden.

Unibail-Rodamco

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco behoorde met een min van 0,8 procent eveneens tot de sterkste verliezers onder de hoofdfondsen, na een adviesverlaging door analisten van UBS. Bovenaan de AEX stond kabelbedrijf Altice met een winst van 2,8 procent.

Bij de kleinere fondsen was Kiadis Pharma een van de uitblinkers. Het biotechnologiebedrijf liet weten dat het een investering van 1 miljoen euro heeft binnengehaald voor een geneesmiddel tegen leukemie dat het in ontwikkeling heeft. Het aandeel steeg 4 procent.

Euro

MidKapper Air France-KLM dikte 3 procent aan. Volgens de Franse zakenkrant La Tribune heeft de luchtvaartgroep het afgelopen jaar afgesloten met een operationele winst van meer dan 700 miljoen euro. Dit jaar wordt gerekend op een verdere winstgroei dankzij de fors lagere brandstofrekening, aldus het dagblad.

De Ierse branchegenoot Ryanair werd 2 procent meer waard na publicatie van de kwartaalcijfers. De prijsvechter heeft de winst afgelopen kwartaal ruimschoots verdubbeld, ondanks druk op de ticketprijzen als gevolg van de aanslagen in Parijs op 13 november.

De euro was 1,0857 dollar waard, tegen 1,0831 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 2,5 procent lager op 32,80 dollar. Brentolie werd 2,3 procent goedkoper op 35,15 dollar per vat.

Relevante onderwerpen: belgië moet dieselprijs verhogen, 3 favoriete europese aandelen met hoge groeipotentie, fsma wil af van te complexe beleggingen, wanneer stijgt de rente op uw spaarboekje?, wat we nog niet wisten over het regeerakkoord - brugpensioen wordt afgeschaft, china mikt komende jaren op 7 procent groei, telenet heeft beste managers, belegger vlucht weg in anonimiteit, 'inflatie is onvermijdelijk', ratings banken