Op Docters advies rendeert uw geld beter

Buffett: wij kopen juist nu bijWarren Buffett, miljardair en voorman van investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway, laat zich niet afschrikken door de huidige markt. Tegenover Cnbc verklaart hij dat “er eigenlijk niet veel veranderd is de afgelopen vijf maanden”.

“Wij zijn eigenlijk altijd een koper van aandelen. Ik kan me bijna geen maand herinneren waarin we geen nettokoper van aandelen waren. Je kunt de markt niet timen, maar ik weet zeker dat over 20 of 30 jaar de markt een stuk hoger staat.”

Consistent
Hij stelde dat het aandelen kopen op basis van wat Buffett of een andere grote speler koopt, geen goede strategie is. “Een goede strategie is je hele leven consistent bijkopen. En maak je niet teveel zorgen als ze even wat op en neer gaan in een maand of een jaar tijd.”

Hij zette zijn uitspraak kracht bij door erop te wijzen dat hij ook na 9/11 bijkocht, en na de crash van 1987. “Dit land is niet zomaar weg, dit land wordt meer waard.”

Negativiteit
In een jaarlijkse brief aan aandeelhouders van Berkshire Hathaway gaat hij verder in op de economische situatie in zijn land en de verkiezingstijd. “Het is een verkiezingsjaar en de presidentskandidaten hebben het alleen nog maar over de problemen in het land. Door deze negatieve toon raken Amerikanen ervan overtuigd dat hun kinderen het slechter krijgen dan henzelf.”

Ontwikkeling zet door
“Dat is niet waar. Kinderen die vandaag geboren worden, hebben geluk.” Buffett wijst erop dat de groei per hoofd van de bevolking zes keer hoger is dan in 1930, het jaar waarin hijzelf geboren werd. Die winst is het gevolg van hogere productiviteit en efficiënt werk, stelt hij.

“Amerikaanse burgers zijn vandaag de dag niet wezenlijk intelligenter of werken niet harder dan Amerikanen deden in 1930. Ze werken alleen veel effecienter en produceren daardoor vele malen meer.” Deze krachtige ontwikkeling zal doorzetten, denkt de miljardair. “De Amerikaanse economie is gezond en wel.”

Onhoudbare schuld
Er bestaat een wijdverspreide bezorgdheid over het uitgavenpatroon van de Amerikaanse overheid en de schijnbaar onhoudbare schuld die het land opbouwt. Vraag is of de overheid nog wel aan haar toekomstige schuldverplichtingen kan voldoen. Ook daar is Buffett niet bezorgd over. “Al 240 jaar lang is het een grote fout om aan Amerika te twijfelen, en ook nu moet je dat niet doen.”

“De Amerikaanse kip met de gouden eieren gaat nog meer en grote eieren leggen. En ja, de kinderen van vandaag zullen het beter hebben dan hun ouders.”

Inkomensongelijkheid
Echter, volgens onderzoek door Emmanuel Saez, verbonden aan de Universiteit van California-Berkeley, is het gat tussen arm en rijk sinds 1928 niet zo groot geweest als nu. Het vrije marktkapitalisme ligt onder vuur en stemmen gaan op om de overheid te laten ingrijpen.

Volgens Buffett zal de figuurlijke taart groter zijn voor toekomstige generaties, “maar hoe die verdeeld wordt, blijft zwaar omstreden.”

Relevante onderwerpen: belgië moet dieselprijs verhogen, 3 favoriete europese aandelen met hoge groeipotentie, fsma wil af van te complexe beleggingen, wanneer stijgt de rente op uw spaarboekje?, wat we nog niet wisten over het regeerakkoord - brugpensioen wordt afgeschaft, china mikt komende jaren op 7 procent groei, telenet heeft beste managers, belegger vlucht weg in anonimiteit, 'inflatie is onvermijdelijk', ratings banken