Op Docters advies rendeert uw geld beter

De financiële toezichthouder FSMA vraagt de Belgische financiële instellingen om vanaf 1 augustus geen 'nodeloos ingewikkelde' gestructureerde beleggingsproducten meer te verkopen. Dit initiatief kan helpen om het vertrouwen van de particuliere belegger in de financiële instellingen te herstellen.

Een beleggingsproduct is gestructureerd als het een derivatencomponent omvat. Een voorbeeld is een beleggingsfonds of tak23-product waarvan de opbrengst afhangt van een aandelenindex.

De toezichthouder spreekt van een nodeloos ingewikkeld product als aan één van de volgende vier voorwaarden is voldaan. De onderliggende waarde is ontoegankelijk, de beleggingsstrategie is ingewikkeld, het rendement wordt bepaald door meer dan drie criteria en er bestaat onvoldoende transparantie over de kosten, het kredietrisico en de marktwaarde.

Gestructureerde producten zijn zeer belangrijk in België, want er zijn voor 85 miljard euro dergelijke beleggingen in omloop. Daarmee behoort België tot de top drie in Europa. De FSMA verwacht dat de meeste financiële instellingen zullen deelnemen aan het vrijwillig moratorium.

Het initiatief is de eerste fase van een driestappenplan. De FSMA houdt vanaf de zomer een openbare consultatie over te complexe beleggingsproducten en wil eind dit jaar bindende richtlijnen uitvaardigen.

Relevante onderwerpen: belgië moet dieselprijs verhogen, 3 favoriete europese aandelen met hoge groeipotentie, wanneer stijgt de rente op uw spaarboekje?, wat we nog niet wisten over het regeerakkoord - brugpensioen wordt afgeschaft, china mikt komende jaren op 7 procent groei, telenet heeft beste managers, belegger vlucht weg in anonimiteit, 'inflatie is onvermijdelijk', bel 20, ratings banken