Op Docters advies rendeert uw geld beter

Op gezette tijden worden banken beoordeeld op hun vermogen om op lange termijn hun verplichtingen na te komen. Dit wordt gedaan door verschillende externe partijen. Een van deze partijen is 'Standard & Poors', een andere bekende partij is Moody's. Deze 'krediet beoordelaars' hanteren een rating systeem dat begint bij D (zeer onbetrouwbaar) tot AAA, ofwel tripple A. (zeer betrouwbaar). Hieronder vind u de uitleg van verschillende tussenliggende beoordelingen.

Hierbij wordt gekeken naar hoe groot de kans is dat een bank in de toekomst zijn betalingsverplichting wel/niet na kan komen, wat de rechten zijn van de spaarders en wat voor producten de spaarders geboden wordt.

•AAA: Dit is de hoogste rating. De kans om op de lange termijn de betalingsverplichtingen na te komen is extreem hoog.

•AA: Er is maar een klein verschil met AAA. Ook banken met een rating AA hebben een sterke balans en er bestaat een grote kans dat zij op de lange termijn hun verplichtingen na kunnen komen.

•A: Een bank met de rating A is iets gevoeliger voor veranderingen op economisch vlak, echter de bank heeft nog steeds een sterke positie als het gaat om de lange termijn verwachting.

•BBB: Een bank met de rating BBB heeft gedegen maatregelen genomen tegen lichte economische veranderingen. Echter als de markt en het economisch klimaat sterk verandert kan dat de positie op de lange termijn schaden.

•BB, B, CCC, CC, en C: Banken met deze ratings hebben producten in hun portefeuille met een hoog speculatief gehalte. Dit betekent dat deze banken een groter risico nemen met beleggingen die zij doen. (o.a. met spaartegoeden van spaarders). Hierdoor zijn deze banken in grotere mate gevoelig voor onverwachte veranderingen in de markt waarbij BB het minst en C het meest gevoelig.

•D: Een bank met rating D heeft een betalingsachterstand of is failliet.

Plus (+) en min (-) kunnen weer gebruikt worden om binnen deze categorieën kleine veranderingen aan te brengen. Bijvoorbeed: AA+ is dus iets betrouwbaarder dan AA.
LET OP: Deze ratings worden door externe partijen aan banken toegekend. Er kunnen geen garanties of rechten ontleend worden aan de rating van een bank.

Relevante onderwerpen: belgië moet dieselprijs verhogen, 3 favoriete europese aandelen met hoge groeipotentie, wanneer stijgt de rente op uw spaarboekje?, fsma wil af van te complexe beleggingen, wat we nog niet wisten over het regeerakkoord - brugpensioen wordt afgeschaft, telenet heeft beste managers, china mikt komende jaren op 7 procent groei, belegger vlucht weg in anonimiteit, 'inflatie is onvermijdelijk', bel 20