Op Docters advies rendeert uw geld beter

Duco Sickinghe en Renaat Berckmoes, respectievelijk gedelegeerd bestuurder en financieel directeur van Telenet, zijn door de internationale beleggersgemeenschap uitgeroepen tot de beste managers van beursgenoteerd België.

Beide heren eindigen bovenaan de jaarlijkse ranglijst van Thomson Reuters Extel, die De Tijd kon inkijken. Het onderzoeksbureau ondervroeg 9.200 vermogensbeheerders (buy side) en 2.400 bankiers (sell side). De beste CEO van vorig jaar Pierre-Olivier Beckers van Delhaize, eindigt dit jaar pas vierde.

Sickinghe en Berckmoes gaan hun collega's van Solvay en AB InBev vooraf. Christian Jourquin van Solvay is de op een na beste CEO van België, het brons is voor Carlos Brito van AB InBev. Berckmoes krijgt betere punten dan Felipe Dutra van AB InBev en Bernard de Laguiche van Solvay. Het is het derde jaar op rij dat het topduo van bierbrouwer AB InBev naast de hoofdprijs grijpt.

Ook in de categorie investor relations scoort Telenet overigens de beste punten. Vincent Bruyneel en Rob Goyens geven hun collega van Solvay, Patrick Verelst, het nakijken.

Sickinghe werd in de zomer van 2001 gedelegeerd bestuurder van Telenet, na eerdere topfuncties bij onder meer Hewlett-Packard Europa, NeXT Computer en Wolters Kluwer. Onder zijn leiding deed het kabelbedrijf een succesvolle stap naar digitale televisie. In 2005, ongeveer gelijktijdig met de start van Belgacom TV, konden Telenet-abonnees digitale televisie in de huiskamer krijgen.

In datzelfde jaar trok Telenet naar de beurs. Voor die operatie was Berckmoes verantwoordelijk voor het kasbeheer (treasury manager) en voor de relaties met de aandeelhouders (investor relations). Berckmoes startte zijn carrière bij Telenet enkele maanden na Sickinghe. Eind 2006 volgde hij Leo Steenbergen op als financieel directeur. Voor Telenet was Berckmoes aan de slag bij de Amerikaanse chemiegroep Solutia en KBC Bank.

Sickinghe en Berckmoes laten hun collega's van aartsvijand Belgacom ver achter zich. CEO Didier Bellens werd zevende in de ranglijst, financieel directeur Ray Stewart vijfde.

Relevante onderwerpen: belgië moet dieselprijs verhogen, 3 favoriete europese aandelen met hoge groeipotentie, wanneer stijgt de rente op uw spaarboekje?, fsma wil af van te complexe beleggingen, wat we nog niet wisten over het regeerakkoord - brugpensioen wordt afgeschaft, china mikt komende jaren op 7 procent groei, belegger vlucht weg in anonimiteit, 'inflatie is onvermijdelijk', bel 20, ratings banken