Op Docters advies rendeert uw geld beter

Wanneer stijgt de rente op uw spaarboekje?Met een oplopende inflatie wordt het reële verlies op spaarboekjes steeds groter. Maar komt daar verandering in als de Europese Centrale Bank de rente optrekt?

(netto) - Vorige week toonde ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet zich van zijn scherpste kant. Hij verwees naar de inflatierisico’s waarvoor de centrale bank uitzonderlijk waakzaam is geworden. De financiële markten leidden uit de woorden van Trichet af dat een renteverhoging door de ECB al in april mogelijk is. Hiermee zou een einde komen aan een lang tijdperk waarin de rente amper 1 procent bedroeg.

Of hiermee ook een einde komt aan een tijdperk van lage spaarrentes is nog een andere vraag. Terwijl een renteverlaging door de banken doorgaans snel gevolgd wordt, zijn ze veel langzamer om de spaarrentes op te trekken bij een renteverhoging van de ECB. Toch is de kans reëel dat een renteverhoging de spaarmarkt nieuw leven zal inblazen.

Geen spaaroorlog
Want van een spaaroorlog is vandaag geen sprake. Weinig banken passen hun rentes aan en als dat toch gebeurt, ligt de nadruk nog steeds op de langetermijnrelatie met de klant. Zo zet Landbouwkrediet opnieuw een step-up spaarrekening in de markt. Die rekening garandeert de basisrente en de getrouwheidspremie gedurende drie jaar, waarbij de getrouwheidspremie elk jaar oploopt. De rekening staat enkel open voor de zogenaamde Fidelio-cliënten.

AXA herlanceerde de I-Plus Welcome promotie. De basisrente van 2 procent is gewaarborgd gedurende zes maanden. De getrouwheidspremie bedraagt 0,5 procent. De actie is enkel bedoeld voor “vers geld” en het saldo van de rekening moet minstens 15.000 euro zijn. In de veronderstelling dat AXA de basisrente een heel jaar op 2 procent houdt - wat niet zeker is – zou de totale jaarrente uitkomen op 2,5 procent. Heel wat banken bieden die tarieven nu al voor (getrouwheids)rekeningen waaraan geen voorwaarden verbonden zijn.

Relevante onderwerpen: belgië moet dieselprijs verhogen, 3 favoriete europese aandelen met hoge groeipotentie, fsma wil af van te complexe beleggingen, wat we nog niet wisten over het regeerakkoord - brugpensioen wordt afgeschaft, china mikt komende jaren op 7 procent groei, telenet heeft beste managers, belegger vlucht weg in anonimiteit, 'inflatie is onvermijdelijk', bel 20, ratings banken