Op Docters advies rendeert uw geld beter

Dit artikel is verschenen in de "Tijd" op 13 maart 2013

18:45 - 13 maart 2013 door Patrick Luysterman
Duitsland is lieveling op vastgoedhoogmis

Duitsland is vandaag onder vastgoedspecialisten veruit het favoriete land om te investeren. Dat blijkt uit de jaarlijkse rondvraag van vastgoedmakelaar CBRE naar aanleiding van de vastgoedbeurs Mipim.
Elke vastgoedontwikkelaar wil dezer dagen de hand leggen op een stukje Duits vastgoed
Van onze verslaggever in Cannes:
Voor 35 procent van de vastgoedinvesteerders is Duitsland de eerste keuze in Europa. In 2012 was dat maar 27 procent, goed voor een tweede plaats. In 2011 was Duitsland trouwens al eens de eerste keuze. Voordien was Duitsland jarenlang een echte achterblijver. De remonte van Duitsland gaat nauw samen met het economisch herstel van het land.
Het Verenigd Koninkrijk, nog op nummer een in 2012, verdient bij 24 procent van de investeerders de voorkeur.
Centraal- en Oost Europa staat bij 14 procent van de investeerders op de derde plaats. In 2012 was dat nog 19 procent. Polen is daarbij alleen al goed voor 10 procent. Dat is dubbel zo veel als Frankrijk, Spanje en Scandinavië, goed voor elk 5 à 6 procent. Spanje is iets gestegen, maar Italië is teruggevallen op 2 procent.

35% van de vastgoedinvesteerders bestempelt Duitsland als Europese favoriet, Italië haalt 2% van de stemmen.
Londen
Bij de steden geniet Londen de voorkeur van 31 procent van de ondervraagden. Dat is het hoogste percentage sinds 2007, het laatste jaar van de vastgoedboom. Het gaat vooral om internationale belangstelling. De omvang, de liquiditeit en het status van ‘safe haven’ spelen een grote rol.
Duitsland heeft geen dominante kantoorstad zoals Londen of Parijs. Toch staan vier Duitse steden in de top tien. München noteert met 16 procent op de tweede plaats en wordt gevolgd door Berlijn op de derde plaats. Samen met Hamburg en Frankfurt genieten ze van een gezamenlijke voorkeur van 34 procent (21 procent in 2012) van de investeerders.
Parijs en Warschau maken de top vijf volledig. Opvallend is ook dat Dublin en Madrid, hoofdsteden van landen die met een zware vastgoedcrisis zijn geconfronteerd, vandaag opnieuw opduiken in de top 10. Brussel staat op de elfde plaats.
Herstel
In 2012 werd de top drie van de grootste bedreigingen voor de vastgoedmarkt in Europa gevormd door ‘het vinden van schuldfinanciering’, ‘een economische recessie’ en ‘het uitvallen van de eurozone’.
Dit jaar staat de onzekerheid over het economisch herstel (47 procent) helemaal bovenaan. De vrees voor het uitvallen van de eurozone is slechts de eerste zorg voor 9 procent van de investeerders (nog 24 procent in 2012). Het vinden van schuldfinanciering daalde van 28 procent naar 14 procent.
Als favoriete vastgoedklasse stijgt kantoren van 24 procent naar 29 procent. Logistiek vastgoed schiet van 14 procent naar 20 procent. De belangstelling voor shopping centers en vooral van retailparken ging achteruit. Die van winkelstraten ging wel nog wat vooruit.
Tijd

Relevante onderwerpen: rendement numitor rental fund 23092013, enkel duitsland doet beter dan belgië op woningmarkt, the economist global house prices, duits vastgoed in trek, ‘geen daling verwacht in belgische huizenprijzen’