Op Docters advies rendeert uw geld beter

‘Geen daling verwacht in Belgische huizenprijzen’S&P: ‘Geen daling verwacht in Belgische huizenprijzen’
26/07/2013 om 13:05 door jta | Bron: Belga
De huizenprijzen in België zullen dit jaar met 0,5 procent stijgen en volgend jaar met 1,5 procent, ondanks zwakke economische vooruitzichten.

In de meeste Europese huizenmarkten, met uitzondering van Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, zullen de prijzen echter blijven dalen. Dat blijkt vrijdag uit een kwartaalrapport van Standard & Poor’s (S&P).
Sombere verwachtingen voor de inkomens en lonen zullen er in ons land voor zorgen dat de vraag naar nieuwe woningen beperkt blijft, maar het tekort aan woningen maakt volgens S&P dat op langere termijn een achteruitgang vermeden zal worden.

Het ratingbureau haalt daarvoor drie redenen aan: de schuld van de huishoudens is beperkt tot 55 procent van het bbp, de rentestand is laag en het aanbod is inelastisch in vergelijking met de stijgende vraag. S&P merkt ook op dat de verhouding van de huizenprijzen ten opzichte van de inkomens in België nog steeds bij de meest betaalbare in de eurozone is.Prijs standaardwoning omhoog, stagnatie voor appartementen
Marktstatistieken van de Belgische notarissen tonen dat de gemiddelde prijs voor een standaardwoning in ons land met 1,1 procent gestegen is tijdens de eerste helft van 2013, terwijl de gemiddelde prijs voor een appartement stagneerde.
De statistieken leren ook dat het aantal transacties in het tweede kwartaal van 2013 stabiliseerde, nadat het tijdens het eerste kwartaal met 5,1 procent gedaald was ten opzichte van dezelfde periode het jaar daarvoor.
Buurlanden
Voor Frankrijk verwacht S&P dat de huizenprijzen dit en volgend jaar zullen dalen met telkens 4,0 procent. In Spanje zullen ze dit jaar afnemen met 8,0 procent en volgend jaar met 5,0 procent, in Nederland met respectievelijk 5,5 procent en 1,0 procent.
Voor Duitsland verwacht S&P een stijging met telkens 3,0 procent dit en volgend jaar. In het Verenigd Koninkrijk stijgen de prijzen dit jaar met 2,5 procent en volgend jaar met 2,0 procent.

Relevante onderwerpen: artikel uit de 'tijd', rendement numitor rental fund 23092013, enkel duitsland doet beter dan belgië op woningmarkt, the economist global house prices, duits vastgoed in trek